2020-11-24 11:34:54• hírek • Bede Emőke

Egyre nagyobb teher nehezedik a szatmári kórházakra

Amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Szatmárnémetiben 8,9 ezreléknél tart jelenleg a fertőzöttségi ráta, a teljes megyére vonatkozóan pedig 4,99-et jegyeznek e pillanatban. A szatmári kórházak vészesen közelednek maximális befogadóképességük végéhez, így már csak azokat a pácienseket utalják be, akiknél a betegség súlyosabb tünetekkel jelentkezik.

Mint az a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház vezetője, Adrian Marc egy hétfő esti tévéműsorban kifejtette, a legzsúfoltabb a sürgősségi osztály, melynek osztályvezető orvosa például hétfő délben egyszerre nem kevesebb mint 23 fertőzésgyanús páciensről számolt be. Egyesek még mintavétel előtt álltak, mások már ezen túlestek, és csak az eredmények visszaérkezésére vártak. Annak érdekében, hogy e betegeknek ne székeken kelljen várakozniuk, további helyiségeket alakítottak át ággyal is rendelkező elkülönítővé. E páciensek egy részét helyben vizsgálják ki, másokat konzultáció céljából át kell szállítani a fertőző betegségek osztályára, amelynek udvarán gyakran már annyi mentő várakozik, hogy az utolsóként befutók csak az utcán tudnak megállni.


A fertőző betegségek osztályával kapcsolatban Adrian Marc azt is elmondta, hogy az osztály elérte maximális befogadóképességének határait, naponta csak 2-3 szabad ággyal tudnak gazdálkodni. Nem könnyíti meg a helyzetet ugyanakkor az sem, hogy a frontvonalban mindösszesen csak 5 infektológus szakorvos teljesít szolgálatot, holott a március óta rájuk nehezedő teher legalább akkora, mint amivel az intenzív terápiás és a sürgősségi osztály orvosainak kell megküzdeniük.


Viszont nem állt meg az élet a többi osztályon sem, hiszen az orvosoknak arról a 350-400 páciensről is gondoskodniuk kell, akiket például krónikus betegségekkel kezelnek, vagy halaszthatatlan műtéti beavatkozásra van szükségük. S noha e személyek nem koronavírus-fertőzés miatt kerültek be a kórházba, a teszt elvégzéséig őket is elkülönítő kórtermekben kell kezelni. A kórház menedzsere elismerte ugyanakkor azt is, hogy a nem megfelelő infrastruktúra miatt sajnos vannak problémák (pl. mellékhelyiség nélküli elkülönítők), viszont az utóbbi időben elindított beruházások épp azt a célt szolgálják, hogy e hiányosságokat mielőbb orvosolni lehessen, és a sürgősségi kórház elérje azt a szintet, melyet már évtizedekkel ezelőtt meg kellett volna ugrania.


Adrian Marc azon reményének adott hangot a műsorban, hogy Szatmárnémeti vesztegzár alá vonása napokon belül meghozza az eredményét, és a járvány terjedésének lassulásával a kórházra nehezedő teher is csökkenni fog. A lakosság számára ugyanakkor egy üzenetet is megfogalmazott: mindenki igyekezzék megőrizni nyugalmát, s első sorban a háziorvosával tartsa a kapcsolatot, ha valamilyen egészségügyi problémát tapasztal, a végletekig leterhelt sürgősségi osztályon pedig ebben a kritikus időszakban tényleg csak alapos indokkal ajánlott jelentkezni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: